Gerçekleştirme Görevlilerinin Mali ve Hukuki Sorumluluğu. Av. Özge Altun
Gerçekleştirme Görevlilerinin Mali ve Hukuki Sorumluluğu. Av. Özge Altun. Antalya Barosu Avukatı Özge Altun çok karıştırılan bir konu üzerinde görüşlerini paylaştı.
kamu kurumlarında inceleme yapan Müfettişler veya Muhakkikler 5018 Sayılı Kanunun ve 4734 Sayılı Kanunun uygulama ilkelerine yeterince hakim değil ise birçok kamu görevlisini haksız yere suçlamakta ve kamu görevlisinin hiç görevi olmayan ve imzası bulunmayan işlemlerde bile müşterek ve müteselsil sorumlu tutulup haksız tanzimle karşı karşıya kalmaktadırlar..
Şöyle ki;
Örneğin satın almalarda sadece İhale Onay Belgesini imzalayarak ihaleye çıkılmasında görevi bulunan bir yetkili “Gerçekleştirme Görevlisi” sıfatıyla inceleme konusu olayların tamamından ve diğer görevliler tarafından yapılmış işlemlerden bile sorumlu tutulmaktadır.
Gerçekte ise 4734 sayılı KİK’ da Gerçekleştirme Görevlisi diye bir görev bulunmamaktadır. Zaten görevlilerin imzaladığı belgelerin hiç birinde de Gerçekleştirme Görevlisi diye bir ünvan veya sıfat yazmamaktadır. Buna rağmen düzenlenen birçok tanzim raporunda özellikle Onay Belgesinde imzası bulunun harcama yetkilisi dışındaki görevlilerin Gerçekleştirme Görevlisi oldukları gerekçesiyle diğer görevliler tarafından yapılmış olan işlemlerden de sorumlu tutulması kesinlikle hukuka aykırıdır.
Gerçekleştirme Görevlileri tanımı ise 5018 Sayılı Kanunun 33. Maddesinde Gerçekleştirme Görevlileri, harcama talimatı üzerine; işin yaptırılması, mal veya hizmetin alınması, teslim almaya ilişkin işlemlerin yapılması, belgelendirilmesi ve ödeme için gerekli belgelerin hazırlanması görevlerini yürüten tüm görevlilere verilen ortak bir sıfattır. Bu nedenle satın alınması için malzeme talebinin oluşturulmasından ödemenin yapılmasına kadar geçen süreçte görev alan ve görevlerini yerine getiren tüm kamu görevlileri yaptıkları işlemlerin ve imzaladıkları belgelerin gerçekleştirme görevlisidir. Bu hüküm uyarınca, bir işlemi gerçekleştirmede görevli olanların sorumluluğunun belirlenmesinde, gerçekleştirme işlemini yapan memurun, gerçekleştirme belgesi üzerinde yetkili ve görevli olması, yapılan işlemlerin bu kişiler tarafından düzenlenip imzalanan belgeye dayanıyor olması zorunludur. Yani her memur yaptığı işlemden ve attığı imzadan sorumludur. Başka bir görevli tarafından yapılan işlemlerden dolayı müvekkil sorumlu tutulamaz.
Birde Gider Gerçekleştirme Görevlisi vardır ki Gider Gerçekleştirme Görevlileri ödemenin yapılmasında Devlet Harcama Belgeleri Yönetmeliği hükümlerine göre zorunlu belgelerin olup olmadığını veya şeklen bir eksik olup olmadığını kontrol ederek ödemenin yapılmasından sorumludur.
Bir alam işlemi 5018 sayılı “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu“nun “Harcama Talimatı ve Sorumluluk” başlıklı 32. maddesinde “Bütçelerden harcama yapılabilmesi, harcama yetkilisinin harcama talimatı vermesiyle mümkündür…” hükme gereği başlamaktadır. Bu talimat üzerine diğer memurlar sadece gerçekleştirdiği işlemlerden sorumludur.
Bazen “Bilirkişi Raporunda“, ve “Müfettiş Raporlarında” ; kamu görevlileri tarafından ihmal edilmiş veya kasıtlı olarak hatalı yapılmış mali işlerin neler olduğu, bu işlerin hangi görevliler tarafından ne şekilde ihmal edildiği veya nasıl hatalı yapıldığı, görevliler tarafından ihmal edilen veya kasıtlı olarak hatalı yapılan bu işlerin nasıl bir kamu zararı doğurduğunun veya birilerine menfaat sağladığı açıkça yazması gerekirken; sadece ihale onay belgesinde imzası bulunan yetkilinin Gerçekleştirme Görevlisi olduğu bahisle (Gerçekte Böyle Bir Görev Yoktur) sözde tespit edilen ve diğer görevliler tarafından gerçekleştirilen işlemlerden doğan kamu zararından da sorumlu tutulması kesinlikle hukuki değildir. Takdir edileceği üzere; sorumluluk, yasal bir kavramdır ve ancak yasa ile konulabilir. “Tazmin Raporu”, “Bilirkişi Raporu” ile sorumluluklar ihdas ve icat edilmesinin olanağı yoktur.
Tarafımızdan takip edilen davalarda; öncelikle müvekkillerin yasayla verilmiş görevleri ortaya konulup, daha sonra dava konusu işlemin kimin tarafından gerçekleştirildiğinin belirlenerek, bu işlemin gerçekleştirilmesinde görevi olmayanların ayrıştırılması talebiyle etkin savunmamız söz konusudur. Mali Dava Avukatı, İhale Davaları Avukatı, Kamu Zararı Davası Avukatı, Mali Konularda Ceza Davası Avukatı, Görevi Kötüye Kullanma Davası Avukatı, İhaleye Fesat Karıştırma Davası Avukatı, Disiplin Savunması ve ifade desteği arayanlar için
Av. Özge Altun
Telefon: 0 530 910 84 11
Adres: Yener Ulusoy Bulvarı No: 19 Yunus Emre Apt. Kat 3 Daire 24 Muratpaşa/Antalya
Yorum gönder