Devlet Hastanelerinde Estetik Meme Ameliyatı Yapmak Suç mu?
Devlet Hastanelerinde Estetik Meme Ameliyatı Yapmak Suç mu? S&O Hukuk Bürosu Avukatlarından Av. Özge Altun kamu hastanelerinde estetik amaçlı meme ameliyatı yapılmasının suç olup olmadığını değerlendirdi.
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki Kamu Hastanelerinde her türlü estetik ameliyatı yapılabilir. Ancak tıbbi gereklilik olmadan ve SGT SUT’ta belirtilen şartlar yerine getirilmeden yapılan estetik ameliyatlarını SGK karşılamız. Tamamen estetik amaçlı yapılan ameliyatların ücretini hasta karşılar ve hastanenin döner sermayesine yatırır.
kamu hastanelerinde estetik olarak meme ameliyatında ise eğer hastada boyun, omuz ağrısı ve meme alt kısmında kızarıklık şikayetleri varsa hastanın Plastik cerrahi Uzmanı tarafından yapılan fizik muayenesinde meme asimetrisi bozuk, hipermasti ve her iki inframamarian bölgede kızarık dermatit alanları var ise tıbbi endikasyon var denilebilir. Benzer şikayetleri göz önünde bulundurularak bu tür olgularda Devlet Hastanelerinde ‘Meme Asimetrisi Düzeltilmesi’ endikasyonu konulmuş hastalara üç hekimli tıbbi gereklilik raporu çıkartılarak SGK kapsamında estetik ameliyat olarak bilinen meme düzeltme ameliyatı yapılabilir.
Meme asimetrisinin düzeltilmesi için
- Meme küçültme operasyonu
- Meme büyültme operasyonu
- Meme kaldırma (dikleştirme) operasyonu yapılabilir.
Hastaya hangi operasyonun ve ya operasyonların uygulanacağına, hastanın genel sağlık durumu ve beklentilerini değerlendiren cerrahlar karar verir. Ancak SGK Kapsamında meme küçültme ameliyatı üçüncü basamak hastanelerde yapılabilmektedir. İkinci basamak Devlet Hastanelerinde ise meme asimetrisini düzeltmek amacıyla hastaya meme küçültme, meme büyütme veya meme dikleştirme ameliyatlarından biri uygun görülerek yapılabilir. 2. Basamak devlet hastanelerinde yapılan bu ameliyatların genel adı meme asimetrisinin düzeltilmesi olarak SGK’ya fatura edilebilir. Bu ameliyatların endikasyonun estetik amaçlı olmadığı ‘üç hekim imzalı sağlık kurulu raporuyla ortaya konulmalıdır.
Ancak bazen; Ameliyat defterinde ve hasta dosyasında yapılan ameliyatın tanı farklılıklarına rastlanmaktadır. Hastanelerde farklı hasta dosyalarının farklı görevliler tarafından yazılmasından ve ya bazen de işlemin genel adının yazılıp, ayrıntılı yöntemlerin belirtilmemesine bağlı olarak hatalı kayıtlar tutulduğu için yapılan bu tür estetik ameliyatlar şikayet konusu olmakta veya müfettişler tarafından kamu zararı çıkartıldığına şahit olunmaktadır. Yani Hasta Dosyalarında belirtilen teşhis ile Medulaya girilen ameliyat kodunun karşılığı teşhis farklılık arz etmektedir.
Örneğin; Hasta dosyası tutulurken hastaların onam formuna, sarf malzeme formuna ve ameliyat bildirim formuna yapılan ameliyatın ismi Meme Küçültme ve Meme Dikleştirme olarak belirtildiği halde Medulaya girilen ameliyatın ismi ise meme asimetrisinin düzeltilmesi olarak girilebilmektedir. Özellikle ikinci basamak devlet hastanelerinde SGK SUT işlem kodları içerisinde meme asimetrisinin düzeltilmesi ameliyatı yapılabilmekte iken, üçüncü basamak devlet hastanelerinde ise meme küçültme ameliyatı da SGK kapsamında yapılabilmektedir. Çünkü her iki ameliyat ayrı ayrı kodlarda ve farklı ücretlerde geri ödemesinin yapıldığı için hastaya konulun teşhis ile yapılan ameliyatın tüm hasta dosyasındaki formlarda ve ameliyat notunda aynı olması gerektiği hukuki bir zorunluluktur.
Bazen de estetik amaçlı ameliyat yaptığı halde tıbbi endikasyon varmış gibi gösterilerek yapılan ameliyatları SGK’ya fatura edildiği somut olaylar bulunmaktadır. Hekimler estetik amaçlı yaptığı ameliyatları ücretli yapmalı ve ücretini hastane döner sermayesine ödetmelidir.
Ayrıca ameliyat olan hastalar taburcu olduktan sonra hasta dosyaları ve epikrizleri Hastane TİG (Tanı İlişkilendirme Gruplandırma) biriminde kontrol edildiği için mevzuata aykırı işlem yapılmasına izin verilmediği bilinmektedir.
Av. Özge Altun
Telefon: 0 530 910 84 11
Adres: Yener Ulusoy Bulvarı No: 19 Yunus Emre Apt. Kat 3 Daire 24 Muratpaşa/Antalya
Yorum gönder