İl Sağlık Müdürlerinin Atama Yetkisi Var mı? Av. Özge Altun
İl Sağlık Müdürlerinin Atama Yetkisi Var mı? Av. Özge Altun. Antalya Barosu Avukatlarından Özge Altun son yıllarda sıkça gündeme gelen İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan atamaların yargı kararları ile bozulması olayı ile İl Sağlık Müdürlerinin atama yetkisi ve İl Sağlık Müdürleri tarafından yapılan resen atamalara yönelik davalar hakkında açıklamalarda bulundu.
Bazı Mahkeme “Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 371. maddesinin 3. fıkrasında “İl sağlık müdürleri Bakanlığın il düzeyindeki hizmetlerinin etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesinden sorumludur; Bakanlığın düzenlemeleri çerçevesinde il düzeyinde personelin adil ve dengeli dağılımını yapar ve bu amaçla il içinde personel nakil ve görevlendirme işlemlerini doğrudan gerçekleştirir.” şeklindeki düzenlemeye yer verilmiş ise de 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 5. maddesi ile 8. maddesinin (C) fıkrasındaki hükümler uyarınca bu yetkinin Valiye ait olduğu açık olduğundan dolayı 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde yer alan bahse konu düzenlemenin 5442 sayılı Kanun hükümlerine aykırılık teşkil etmekte olduğu ve Anayasa’nın 104. maddesinin 17. fıkrasında Kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacağı ile birlikte Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kanunlarda farklı hükümler bulunması halinde kanun hükümlerinin uygulanacağının hükme bağlanmış olduğu dikkate alındığında uyuşmazlığın çözümünde 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 5. maddesi ile 8. maddesinin (C) fıkrasındaki hükümlerin esas alınmasının gerekmekte olduğu açıkça ortadadır.” şeklinde kararlar vermektedir.
Oysa ki;
1– 10.07.2018 tarih ve 30474 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 371/3. fıkrasının “(3) İl Sağlık Müdürleri Bakanlığın il düzeyindeki hizmetlerinin etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesinden sorumludur; Bakanlığın düzenlemeleri çerçevesinde il düzeyinde personelin adil ve dengeli dağılımını yapar ve bu amaçla il içinde personel nakil ve görevlendirme işlemlerini doğrudan gerçekleştirir.” hükmü ile atama yetkisi hukuken İl Sağlık Müdürlerine verildiği anlaşılmaktadır.
2- Ayrıca Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından; “1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 371 inci maddesi” ile “3359 Sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununa” dayanılarak çıkartılan 25.02.2019 tarih ve 82040698-49635782-01.04-2833 sayılı “Sağlık Personelinin İl İçindeki Atama ve Yer Değişikliği Esaslarına İlişkin Yönergenin ” “Atama yetkisi ve sonuçları” başlıklı 6. Maddesi – “(1) Bu Yönerge’nin 10 uncu maddesine göre yapılacak atamalar hariç il içindeki atamalar, Müdürlükçe yapılıp sonuçlandırılır. (2) Atama işlemlerinin tamamlanmasını müteakip ayrılış ve başlayış işlemleri yapılarak elektronik sistem üzerinden Bakanlık Merkez Teşkilatına bildirilir.” Hükmü ve aynı yönergenin “Hizmet Gereği Atamalar” başlıklı 14. Maddesinin “ (1) Haklarında adli, idari ve inzibati bir soruşturma yapılmış ve bu soruşturma sonucunda bulunduğu yerde kalmalarında sakınca görülen personelin görev yeri döneme bağlı kalmaksızın değiştirilebilir” hükümleri ile de İl Sağlık Müdürlerinin atama yetkisini nasıl kullanacağı belirlenmiştir.
3- Yine Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığının 2019 yılında yayınladığı ve halen Bakanlığın Resmi web sayfasında “https://teftis.saglik.gov.tr/Eklenti/36166/0/il-saglik-mudurlugu-yoneticileri-el-kitabipdf.pdf“ adresinde yayında olan “İl Sağlık Müdürleri Yönetici El Kitabının” 18. sayfasında yer alan “II. Personelle İlgili İşlemler” bölümünün “2.1. İl İçi Atama ve Görevlendirmelerde Yetki ve Süreç” başlıklı maddesinin “Hekimler ve yardımcı sağlık personelinin il içindeki atamaları ve yer değişikliği müdürlükçe yapılır. Atama işlemleri yapıldıktan sonra ÇKYS ortamında kayıtlar güncellenir ve Bakanlığa bilgi verilir.” maddesinden de açıkça anlaşılacağı üzere İl Sağlık Müdürlerine il içi atama yetkisini bizzat kullanması hususunda Sağlık Bakanlığınca yazılı talimat verilmiştir.
4- İl Sağlık Müdürleri Devlet Memuru olduğu için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine göre yürütmenin başı olan Cumhurbaşkanlığı ile İl Sağlık Müdürlerinin bağlı olduğu Sağlık Bakanlığı tarafından; etkin ve verimli hizmet sunulmasını sağlamak amacıyla, çıkartılan kararnameye ve yönergeyle yapılan düzenlemeye uyması için kendisine verilen yazılı talimat BAĞLAYICIDIR.
5- Her ne kadar İl Sağlık Müdürleri tarafından yapılan atamalarda “5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 5. maddesi ile 8. maddesinin (C) fıkrasındaki” hükümlerinin esas alınması gerekirken “1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 371. maddesinin 3. Fıkrasının” esas alınarak yapılmasının yetki aşımı yoluyla görevi kötüye kullanma suçu işlediği iddia edildi ise de; TCK’nun “Kanunun Uygulama Alanı” bölümünün “Zaman bakımından uygulama” başlıklı 7. maddesinin 2. Fıkrasında “(2) Suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanun ile sonradan yürürlüğe giren kanunların hükümleri farklı ise, failin lehine olan kanun uygulanır ve infaz olunur.” hükmü mevcut olup bu durumda İl Sağlık Müdürlerinin görevini yerine getirirken çatışan yükümlülüklerinden (uyuşmazlıktan) birini tercih edip diğerini tercih etmemesinde inisiyatifinin bulunmadığı da göz önünde tutulduğunda ihmal edilen yükümlülükten dolayı görevi kötüye kullanma suçu ile cezalandırılması açıkça hukuka aykırıdır.
6-Konuyla ilgili olarak Y5.CD, 23.06.2018, E. 2014/6749, K. 2016/6698. 36 YCGK, 26.2.2013, E. 2012/4-425, K. 2013/67 Yargıtay Ceza Genel Kurulu Kararlarında bu husus, “Bu suçun oluşması için gerekli olan ilk şart, kamu görevlisi olan failin yaptığı işle ilgili olarak kanun veya diğer idari düzenlemelerden doğan bir görevinin olması ve bu görevi dolayısıyla yetkili bulunmasıdır. Bir kimse kamu görevlisi olmasına karşın o işle ilgili görevi ve yetkisi yok ise, başka bir suçu oluşturmayan hukuka aykırı davranışı disiplin cezasını gerektirebilirse de, görevi kötüye kullanma suçunu oluşturmayacaktır. Çünkü hukuken sahip olunmayan bir yetkinin kötüye kullanılmasından da söz edilemez.” şeklinde ifade edilmiştir.
İl Sağlık Müdürlerinin atama yetkisi ve hukuki değerlendirmesi yukarıda ortaya konulmuş olup tavsiyem “5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 5. maddesi ile 8. maddesinin (C) fıkrasındaki” hükümlerinin esas alınması her zaman kesin doğrudur. Tarafımızda konuyla ilgili davalar titizlikle ve en ince ayrıntısı düşünülerek takip edilmektedir.
Av. Özge Altun
Telefon: 0 530 910 84 11
Adres: Yener Ulusoy Bulvarı No: 19 Yunus Emre Apt. Kat 3 Daire 24 Muratpaşa/Antalya
Yorum gönder