Ev Sahibi, İzinsiz Konuta Girip Kiracının Eşyalarına El Koyabilir mi? Özge Altun
Ev Sahibi İzinsiz Konuta Girip Kiracının Eşyalarına El Koyabilir mi? Av. Özge Altun
S&O Hukuk Bürosu Antayla Barosu Avukatı Özge Altun; izinsiz olarak kiracının oturduğu evi çilingirle girerek kiracıya ait eşyaları el koyan ev sahibi hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına yapılacak suç duyurusu hakkına yapılması gerekenleri açıkladı.
Ev sahibi, fiilen ve resmen kiracının kullanımda olan konuta; planlı ve kasıtlı olarak, çilingir çağırarak yasadışı yollarla ve kiracı evde yokken girer ve kiracının eşyalarına el koyarsa ne olur?
1- Her bir vatandaşın Anayasa’nın 21 inci maddesiyle güvence altına alınan “konut dokunulmazlığı hakkı” Devlet tarafından korunmasını gereken bir haktır. Ayrıca hukuk dışı yollarla kiracının konutuna girerek eşyalarını gasp eden ev sahibinin TCK’nın 116/1 maddesinde belirtilen “Konut Dokunulmazlığının İhlali” suçu “Bir kimsenin konutuna, konutunun eklentilerine rızasına aykırı olarak giren veya rıza ile girdikten sonra buradan çıkmayan kişi mağdurun şikayeti üzerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” Hükmü doğrultusunda cezalandırılması talep edilebilir.
2- Konut Dokunulmazlığının ihlali nedeniyle Cumhuriyet Başsavcılığına şikayette bulunulabilir. Ancak birçok kiracı iyi niyetli olarak hareket etmekte ve eşyalarını nasıl olsa ev sahibi teslim eder diye düşündüğü için herhangi bir hırsızlık suçlamasında bulunmamaktadır. Bazen ev sahipleri Savcılık ifadesinde eşyalar kiracınındır, talep ettiğinde kendisine teslim edilecektir dediği için kiracı kendisine güvendiği için hırsızlık suçlamasında bulunmamaktadır. Bu durumda Savcılıktan genelde takipsizlik kararı verildiği görülmektedir.
3- Ancak Savcılığın verdiği takipsizlik kararından kendi lehine bir takım çıkarımlarda bulunan ev sahipleri kiracının eşyalarını, değerli evraklarını veya ziynetlerini teslim etmeyerek hatta alamadığı kiraya sayarak kısacası fiilen zilliyetine geçirerek hırsızlık suçu işlemektedir. Bu nedenle TCK “Hırsızlık” başlıklı 141. Maddesinin “ (1) Zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.” Hükmü gereği Ev sahibinin Cezalandırılmasını talep edilebilmektedir.
4- Ayrıca kiracının, genellikle daha yeni sıfır olarak aldığı ev eşyalarını izinsiz ve hukuk dışı yollarla alı koyarak kiracıya iade etmeyen ev sahibinin TCK “Mala zarar verme” başlıklı 151. Maddesi “(1) Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.” Hükmü gereği cezalandırılması talep edilebilir.
5- Ev sahibi tarafından izinsiz bir biçimde, çilingir çağırarak zorla kiracısının oturduğu konuta girerek eşyalarına el konulması halinde suç işlenmiş olduğunda temel amacı toplum düzenini kurmak, Anayasal hakları korumak olan yasaların ve kişiler arası husumetleri çözüp adaleti sağlamak olan adli makamların takdirine sığınarak suçlunun cezalandırılması ve mağduriyetin giderilmesini talep edilebilir.
Yukarıda kısaca açıklanan nedenlerle, ev sahibinin kiracısına yönelik gerçekleştirdiği TCK 116, TCK 141 ve TCK 151. Maddelerinde sayılan fiiller sebebiyle ve resen gözetilecek diğer suç maddelerinden dolayı failin cezalandırılması ve mağduriyetin giderilmesi için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulması mümkündür.
Av. Özge Altun
Telefon: 0 530 910 84 11
Adres: Yener Ulusoy Bulvarı No: 19 Yunus Emre Apt. Kat 3 Daire 24 Muratpaşa/Antalya
Yorum gönder