×

Evde Kullanılan SGK Cihazlarında Kullanım Hatası Davaları

Evde Kullanılan SGK Cihazlarında Kullanım Hatası Davaları

Evde Kullanılan SGK Cihazlarında Kullanım Hatası Davaları.  Antalya Barosu Avukatlarından Av. Özge Altun; Ayaktan hastaların evde kullanılması için SGK tarafından temin edilen ve hastaların kullanım ihtiyaçları bittikten sonra SGK’ya iade edilen tıbbi cihazların kullanım hatası kaynaklı arızalarında ödenen teknik servis ve parça paraları nedeniyle doğan uyuşmazlıkların çözüm yollarını anlattı.

Bilindiği üzere; ayaktan tedavi gören hastaların ihtiyaç duyduğu Sulunum Cihazı, oksijen Cihazı, buhar cihazı ve benzeri cihazlar için, Kişilerin, sağlık kurulu raporuyla Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekmekte olup Kurum stoklarında var ise cihaz kişiye verilir. Kurum stoklarında yok ise kişilerce temin edilir ve sağlık raporu, reçete, fatura ile istenilen diğer belgelere istinaden bedelleri Kurum mevzuatı çerçevesinde kendilerine ödenir.

Bazen bu cihazlar hastalar tarafından kullanılırken yaşanan arızalar nedeniyle ortaya çıkan teknik servis ücretleri nedeniyle de hastalar mağdur olmakta ve  Tüketici Hakem Heyetine başvurular yapılmaktadır. Hastalar tarafından Tüketici Hakem Heyetlerine  eksik ve yanıltıcı  bilgi ile başvurduğu, ve hastaların üzerine düşen prosedürleri tam olarak yerine getirmediklerinde; ödedikleri teknik servis parasını geri alamamaktadırlar.

Ayrıca Tüketici Hakem Heyeti tarafından görevlendirilen Bilirkişinin yetersiz olduğu, cihazı ve parçaları tanımadığı, belirttiği görüşün eksik ve hatalı olduğuna yönelik iddialarla  Mahkemeye itirazlar yapılmaktadır.

Hastalar tarafından evde kullanılan cihazlar bedelleri SGK tarafından  ödenen ve hastanın kullanımı bitince de geri iadesi gereken cihazlardır. Kısacası bu  cihazlar aslında SGK’nın malıdır. Bu nedenle de SGK tarafından belirlenmiş kurallara uyulması gerekmektedir. Şöyle ki;

Temin edilen sıfır cihazlar bazen 6-7 ay sonra arıza sinyali verebilmektedir. Bu durumda cihazı kullanan hasta tarafından cihaz doğrudan cihaza ait yetkili teknik servise götürülmektedir. Gerçekte ise dava konusu cihaz SGK tarafından temin edilmiş ve SGK tarafından iade alınan cihazlar kapsamındadır. Bu nedenle bu cihazlarla ilgili yaşanan arızanın öncelikle SGK’ya bildirilmesi ve SGK’nın talimatına göre hareket edilmesi önem arz etmektedir.

Bu bağlamda; 25 Ağustos 2022 Tarih ve 31934 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak  yürürlüğe giren “Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin 3.1 – Tıbbi malzeme temin esasları başlıklı bölümünün 3.1.1 -Tanım ve genel hükümler alt başlığının, Ortez, protez ve Kurumca iade alınan cihazların bakım ve onarımı;  başlıklı 8. Maddesinin c) fıkrası incelendiğinde:

c) ”Söz konusu malzemelerin kullanım kurallarına uyulmaması nedeniyle oluşan onarım masrafları Kurumca karşılanmaz. Bu amaçla Kurum, arızanın meydana geliş sebebini hekim raporu ile ihtiyaç duyulması halinde ise hekim raporuna ek olarak teknik servis raporu ile tespit eder.” denilmektedir.

Ayrıca yeni alınan cihazların hastalara teslim edilmesi anında ; cihazının kullanım talimatı  ve garanti şartları hakkında yeterli eğitim istenmelidir. Kullanım kılavuzu ve garanti belgesi istenmelidir. Garanti kapsamına girmeyen hususlar çok iyi öğrenilmelidir.

      

Av. Özge Altun

Telefon: 0 530 910 84 11

Adres: Yener Ulusoy Bulvarı No: 19  Yunus Emre Apt. Kat 3 Daire 24 Muratpaşa/Antalya

          

Visited 19 times, 1 visit(s) today

Yorum gönder