Kazalı Aracın Değer Kaybı Nereden Alınır? Av. Özge Altun
Kazalı Aracın Değer Kaybını Sigortadan Alıyoruz Av. Özge Altun. Antalya Barosu Avukatlarından Özge Atun Araç Değer Kaybı tahsilatı için açıklamalarda bulundu. Kazalı araçların uğradığı değer kaybını sigorta şirketinden tahsil etmek için SÖ Hukuk Bürosu olarak hizmetinizdeyiz. Araba Değer Kaybı Tahsilatı 2025, Araba Değer Kaybı Tahsilatı Avukatı Antalya
Bir şekilde kazaya karıştınız ve aracınız hasar gördü. Sigorta şirketi kaza masraflarınızı ödedi ancak arabanızın kazadan önceki değeri ile kazadan sonraki gereği açısından sizin zararınıza değişiklik oldu peki zararınızı kim karşılayacak?
Trafik kazası sonrası, aracın tamir edilse bile piyasa değeri düşebilir. Araç değer kaybı davası, kazadan önceki ve sonraki piyasa değeri arasındaki farkı talep eder. Zamanaşımı süresi 2 yıl olup, bu süre içinde araç değer kaybı başvurusu yapılmalı veya dava açılmalıdır. Bu dava, kusurlu araç sahibi ve sigorta şirketine karşı açılabilir.
Kazaya karışan ve kusursuz veya kısmi kusurlu olan araç sahipleri, araç değer kaybı tazminatı talep etme hakkına sahiptir. Ne kadar iyi bir onarım yapılsa da, kaza geçmişi aracın değerini düşürebilir. Bu durumda, araç sahibi kazaya neden olan sürücüden veya onun sigorta şirketinden tazminat talep edebilir. Araç değer kaybı nasıl alınır? ve araç değer kaybı kimden alınır? sorularının cevapları bu sürece bağlıdır.
Değer kaybı hesaplama işleminde aracın hasarı araştırılırken her parçanın veya her işlemin etkisi aynı olmayabilir. Bu noktalardan bazıları şunlardır:
- Aracın kaza nedeniyle boya işlemi gören bir araç parçasının, tekrar bir kaza geçirmesi durumunda yeniden değer kaybı oluşmaz. Ancak hasarlı parçanın değiştirilmesi değer kaybına neden olabilir.
- Araçların mekanik motor aksamı ve plastik aksamı gibi bölümlerinde oluşan zarar ve yapılan onarım işlemleri, işlemin büyüklüğüne göre aracın değer kaybı hesaplamasında en önemli unsurlar olmayabilir. Fakat aracın kaportasında gerçekleşen bir hasar, değer kaybı hesaplamasında önemli olabilir.
Kusurlu olmadığın bir trafik kazası sonucunda aracının hasar miktarı karşı tarafın trafik sigortası ile karşılansa bile aracın kazalı olarak kayıtlara geçer. Böyle bir durumda mağdur olmamak için ne yapabilirsin? Karşı tarafa değer kaybı davası açman mümkün.
Kazaya sebep olan kişiye açılan değer kaybı davasında, Borçlar Kanununa göre kusursuz ya da daha az kusurlu tarafın haklılığının kanıtlanması beklenir. Ardından haklı tarafın araç değer kaybı, kazada kusurlu olan kişi tarafından ödenir.
Ancak TRAMER kaydında, aracının kaza esnasında zarar gören parçasında daha önce herhangi bir işlem yapıldığı belirtiliyorsa araç değer kaybı başvurusunda bulunamazsın.
Araç değer kaybı talebinde bulunmak ve zararın karşılanmasını sağlamak için bir ekspertiz raporu alıp değer kaybına neden olan kişiye dava açabilirsin. Değer kaybının ödenmesi konusunda sigorta şirketi ile bir sorun yaşaman durumunda ise değer kaybını gösteren ekspertiz raporu ile Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunabilirsin.
Av. Özge Altun
Telefon: 0 530 910 84 11
Adres: Yener Ulusoy Bulvarı No: 19 Yunus Emre Apt. Kat 3 Daire 24 Muratpaşa/Antalya
Yorum gönder