Kamu Zararı İcra Yoluyla Tahsil Edilebilir mi?
Kamu Zararı İcra İle Tahsil Edilebilir mi? Antalya Barosu Avukatlarından Av. Özge Altun Kamu zararının tahsili için memurun icraya verilme durumunu değerlendirdi.
Bazen kamu kurumu yetkilileri bilerek ve isteyerek görevini kötüye kullanmak suretiyle Kamu Zararının Tahsiline ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğe aykırı işlem yaparak haksız kazanç elde ettiği, memurun haksız ve usulsüz olarak icraya verilmesi ve memurun icra borcuna zamanında ödememesi durumunda mağdur olması hasıl olmaktadır.
Benzer usulsüz işlemler neticesinde de binlerce Tl haksız menfaat sağlamasının söz konusu olacağı ve aynı oranda başkalarını mağdur etmesinin olası bir ihtimal olduğu göz önünde tutulursa TCK 257/1-3. Fıkraları gereği hakkında suç duyurusunda bulunarak cezalandırılmasını isteme zaruriyeti hasıl olabilir.
Şöyle ki;
1-Devlet memuru olarak kurumlarda çalıştığı dönemde bazen bir inceleme sonucunda memur hakkımda kamu zararı çıkartılmaktadır.
2-Kamu kurumu çıkan kamu zararını ödetmek için yazısı ile memura rızaen ödenmesi için tebligat gönderilmektedir.
3-Kamu kurumunun tebligatına karşı genel olarak memurlar itiraz etmektedir.
4- Birçok memur kamu zararına itiraz ettiği için kurumları taravından mahkemeye verilmeyi ve haklarında açılacak mahkeme celbini beklerken kamu kurumunun doğrudan ilamsız icra takibi gönderdiği görülmektedir. Çoğu memur ikametgah adresimde bulunmadığı için kapıya muhtarlıktan almaları için pusula yapıştırıldığını geç fark etmektedir. Evde ve tadilde olan memurlar bazen eve geldiğinde itiraz süresini kaçırdığı için borcu ödemek zorunda kalmaktadır.
Kamu Zararının Tahsiline ilişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin “İcra Yoluyla Tahsilat“başlıklı 15 inci maddesinin (1) numaralı fıkrasında da; Sayıştay ve mahkeme ilamları ile hüküm altın alındığı halde sorumluları ve/veya ilgilileri tarafından rızaen ödenmeyen kamu zararından doğan alacakların,2004 sayılı Kanun hükümlerine göre tahsil edileceği düzenlemesine yer verildiği ve Kamu Zararının Tahsilinde idareye seçimlik hakkı verilmediği için kamu zararının tahsilinin ilamsız icra takibine konu edilemeyeceği açık ve net olduğu halde;
Kurum yetkilileri bilerek ve isteyerek görevini kötüye kullanarak memuru usulsüz icraya vermekte ve vekalet ücreti alarak haksız menfaat elde etmek durumunda kalmaktadır. Aslında bazen tamamen haksız yere çıkartılan kamu zararına karşı memurun itirazını hileli ve usülsüz bir şekilde etkisiz kılarak yönetmeliğe aykırı tahsilat yaptığı içinde memurun haksız yere ödeme yapmasına ve zarar görmesine neden olduğu çin “TCK Görevi kötüye kullanma MADDE 257. – (1) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan hâller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir kazanç sağlayan kamu görevlisi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (3) İrtikâp suçunu oluşturmadığı takdirde, görevinin gereklerine uygun davranması için veya bu nedenle kişilerden kendisine veya bir başkasına çıkar sağlayan kamu görevlisi, birinci fıkra hükmüne göre cezalandırılır.” Hükümleri doğrultusunda kurum hakkında şikayetçi olunabileceği ve ilgili hükümlere görü cezalandırılmasını UĞRADIĞI ZARARI TANZİM HAKKI SAKLI KAMMAK ŞARTIYLA talep edilebilir.
Av. Özge Altun
Telefon: 0 530 910 84 11
Adres: Yener Ulusoy Bulvarı No: 19 Yunus Emre Apt. Kat 3 Daire 24 Muratpaşa/Antalya
Yorum gönder