Taşkın Haciz ve Aşkın Hacizi Kaldırma Yolu. Av. Özge Altun
Taşkın Haciz ve Aşkın Hacizi Kaldırma Yolu. Av. Özge Altun. Alacaklı sizi icraya verdi ve icra müdürlüğü tüm mal varlığınıza haciz uyguladı ve zor durumdasınız. İcra Müdürlüğü tarafından borçtan fazla mala haciz konuldu ise buna kanun yolunda taşkın haciz denilmektedir. Taşkın hacizde borçtan fazla konulan hacizi nasıl kaldıracaksınız. Antalya Barosu Avukatlarından Özge Altun değerlendirdi.
Öncelikle icra müdürlüğünce uygunan haciz işleminin konusuna bakmak lazım. İcranın ilamlı mı yoksa ilamsız mı olduğu ve icraya gereken itirazların yapılıp yapılmadığı ve kanun yoluna gidilip gidilmediği çok önemlidir. Bilindiği gibi icra itiraz işlemlerinde zaman çok önemlidir. hak düşürücü sürelere dikkat etmek ve zaman aşımına uğramak önemlidir.
Diyelim ki tüm yolları denediniz ama henüz icra müdürlüğünün haciz işlemini ortadan kaldıramadınız tüm mal varlığınızda haciz edilmeş durumda. işte bu durumda ilk yapmanız gereken işlem.
Öncelikle icra müdürlüğünü tüm mal varlığınız üzerine konulan hacizin borçtan fazla olan kısmının kaldırılması için yazılı dilekçe verebilirsiniz. Eğer ki icra müdürlüğü talebinize olumsuz yanıt verdi ise bu deva borcu karşılayan bir gayrimenkulün kıymet takdirinin yapılması için icra müdürlüğüne başvurabilirsiniz. İcra müdürlüğü sizden keşif ücretini yatırmanızı isterse derhal yatırıp değer tespitini yaptırbilirsiniz.
Değer tespiti sonucunda eğer gayrimenkulünüzün değeri borç miktarının üzerinde ise yani gayrimenkulün değeri borcu karşılıyonsa diğer mallar üzerindeki rehin ve hacizleri kaldırmak için icra müdürlüğüne tekrar müracaat edebilirsiniz. Taşkın haciz talebiniz yine reddoldu ise;
İcra Müdürlüğü’nün Red kararına konu işlemin iptali ve Taşkın Hacizin kaldırılması talebi ile icra mahkemesine şikayette bulunabilirsiniz.
İcra Müdürlüğünün hatalı ve eksik işlemi sonucu tüm malvarlığına haciz konularak kişinin zarara uğraması ve bunun telafisi için taşkın hacizin kaldırılması talebimizin de reddedilmesi hukuka, hakkaniyete ve eşitlik esasına aykırı olduğunu ve bu durumun hakkaniyetli bir çözüme kavuşturulması gerekmesi sebebiyle şikayette bulunma zorunluluğu hasıl olmaktadır.
Şikayette; Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 08.11.2010 tarihli 2011/10563 Esas ve 2011/28952 Karar sayılı ilamında yer alan “…icra müdürü şikayette hasım olarak gösterilemez. Takipte taraf olan alacaklının şikayette de taraf gösterilmesi gerekir. O halde mahkemece, öncelikle yasal taraf teşkili yapıldıktan sonra yargılamanın sonuçlandırılması gerekirken, alacaklı yargılamaya dahil edilmeden yargılamanın sonuçlandırılması isabetsizdir.” hükmü gereğince; şikayet edilen İcra Müdürlüğü değil, takip isteyen hasım gösterilmiştir.
- Şikayet olunan (davalı) tarafından; çeşitli sebeplerle, Şikayet Eden aleyhine İcra Müdürlüğünde takip başlatıldığı. Yersiz icra ile ilgili davaların devam ettiği belirtilebilir
2- Şikayet konu olan icra dosyasında; İcra Dairesi tarafından UYAP kayıtlarına göre dosya hesabı gün itibariyle, belli ise de alacaklının talebi üzerine; tahmini değeri alacak konusu borcun çok daha üzerindeki değerinde taşınmaz ve taşınır tüm mal varlığı üzerine haciz işlenmiştir ve alacağın kat kat fazlası miktara haciz konulduğu belirtilebilir.
3- Talebiniz neticesinde; İcra Müdürlüğünün talimatıyla, parselde bulunan taşınmazın kıymet takdiri yapılmıştır. yapılan kıymet takdirinn bedeli belirtilip ekine belgesi konulabilir.(Ek Kıymet Takdiri)
4- Bunun üzerine yeni talebimiz ile Taşkın haczin nedeniyle bedeli belirlenen yer dışındaki hacizlerin kaldırılması talep edilebilir . (Ek: Dilekçe)
5-İcra Müdürlüğü tarafından İİK 16. Madde uyarınca talebimizin REDDİNE karar verilmiş ve taşkın haciz kaldırılmamış olabilir.(Ek. Karar)
6- İİK 85/I amir hükmü uyarınca sadece takip tutarı kadar haciz işlenebileceği ve YARGITAY 10.HUKUK DAİRESİ E:2005/654 , K: 2005/3728 “6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 62’nci maddesi karşısında; Mahkemece, davacının mal beyanında beyan ettiği ve haczedilen taşınır ve taşınmaz malları üzerinde değer tesbitine yönelik araştırma yapıldıktan sonra borç aslı ve hesaplanacak gecikme zammına yetecek miktar mal üzerindeki haczin devamı ile diğer mallar üzerindeki haczin kaldırılmasına karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ve araştırma sonucu yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir. O halde, davalı Kurumun bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.” Hükmü gereği değer tespiti yapılmış olan ve takip tutarının yaklaşık katbe katı bedel tespit edildiği için bunun dışındaki hacizin kaldırılması gerekirken İcra Müdürlüğü tarafından mevzuata ve içtihatlara aykırı işlem yapılmış olabilir.
Yukarıda arz ve izah ettiğimiz hususlar ve sayın mahkemelerin resen nazara alacağı sebeplerle şikayetin kabulü ile Müdürlüğünün RED kararının kaldırılarak yukarıda ki gibi sunmuş olduğunuz taşınmaz mal haricinde kalan tüm taşınmaz ve taşınır hacizlerin İİK Md. 85 uyarınca kaldırılmasına yönelik karar verilmesini ve yargılama giderleri ile ücreti vekaletin karşı tarafa yükletilmesini her türlü hakkımız saklı kalmak kaydıyla saygıyla ve kaleten arz ve talep edebilirsiniz.
Av. Özge Altun
Telefon: 0 530 910 84 11
Adres: Yener Ulusoy Bulvarı No: 19 Yunus Emre Apt. Kat 3 Daire 24 Muratpaşa/Antalya
Yorum gönder