Bedelsiz Senetleri İşleme Koyma Suçu ve Cezası Av. Özge Altun
Bedelsiz Senetleri İşleme Koyma Suçu ve Cezası Av. Özge Altun
Bazen ticari alacak için bazen teminat olarak başka birinin lehine; ileri vade tarihli çeşitli miktarlarda senet düzenlenmekte olup, vadesi geldiğinde söz konusu senetlerin karşılığının tamamı alacaklıya banka üzerinden ödenmektedir
Hal böyleyken, karşı taraf bedelsiz senetleri kullanarak; Genel İcra Dairesi E. Sayılı dosya ile takibi başlatmakta ve adeta sahte bir borç tahsili yapmaya çalışmaktadır. Karşı taraf bu fiili ile “TCK Bedelsiz senedi kullanma” başlıklı “156 maddesinde” belirtilen “(1) Bedelsiz kalmış bir senedi kullanan kimseye, şikayet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis ve adli para cezası verilir.” Hükmü kapsamında açıkça Bedelsiz Senedi Kullanma Suçu işlemektedir.
Ayrıca YARGITAY 15.CEZA DAİRESİNİN 15.05.2014 tarih, 2012/16787 Esas, ve 2014/9693 sayılı kararında; “Bedelsiz senedi kullanma suçunun oluşabilmesi için; sanığın elinde borçlusunca bedelinin tamamı yada kısmen ödenmiş bir senet olmalı ve bunu kısmen veya tamamen ödenmemiş gibi tahsile sokması veya bir başkasına devretmesi gerekmektedir. Borcun bir bölümü ödenmiş ve geri kalan miktar için elinde tuttuğu senedi, tümü veya kalandan fazla miktarı için kullanan sanığın fiili de bedelsiz senedi kullanma suçunu oluşturacaktır.” Denilmek suretiyle karşı tarafın bu fiilinin suç olduğu açıkça belirtilmiştir.
2- Bazende; Tarafınızdan, karşı tarafa verilen senitlerin boş olan kısımları sonradan şüpheli tarafından doldurularak, yani adi belgeye eklenti yapılarak kambiyo senedi vasfı kazandırılmaya çalışılmaktadır. İspatı bizatihi senetlerdeki yazı karakterlerinin açık bir biçimde farklı olmasıyla yapılabilir. Senetler tedavüle geçtikten ve karşılığı tamamen ödendikten bir süre sonra sonra; <ödeme şekli>, <yeri>, <adresi>, <düzenleme yeri> gibi kısımlar sonradan karşı taraca doldurulmaktadır. bu kısımların karşı taraf tarafından sonradan yazıldığı, aslında kambiyo senedi vasfında olmayan bu adi senetlerin sırf size zarar vermek ve adli mercileri aldatmak kastı ile yapıldığı bir gerçektir.
Bu nedenle; TCK m.204/1’de, “bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” Hükmü gereği karşı tarafın Resmi belgede sahtecilik suçundan da yargılanmasını talep etmekteyiz.
3-Bedelsiz senetleri işleme koyarak suç işleyen karşı taraf ile sizin aranızda uzun yıllardır süren güvene dayalı bir ilişki olduğu zamanlar verdiğiniz senetin bedelini ödediğiniz halde senetleri hemen geri almayı önemsememiş olabilirsiniz. Sonraki zamanlarda da karşı taraf senetleri teslim etmekte kasten ihmalkar davranmış ve sizi oyalamıştır. Sonuçta da karşı taraf karşılığı ödenmiş olan bu senetleri vade süresi dolduktan bir süre sonra kullanarak sizin Güveninizi Kötüye Kullanmış olabilir. Bu bağlamda şüpheli; “TCK Güveni kötüye kullanma” başlıklı “155. Maddesi” inde belirtilen “(1) Başkasına ait olup da, muhafaza etmek veya belirli bir şekilde kullanmak üzere zilyedliği kendisine devredilmiş olan mal üzerinde, kendisinin veya başkasının yararına olarak, zilyedliğin devri amacı dışında tasarrufta bulunan veya bu devir olgusunu inkar eden kişi, şikayet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.(2) Suçun, meslek ve sanat, ticaret veya hizmet ilişkisinin ya da hangi nedenden doğmuş olursa olsun, başkasının mallarını idare etmek yetkisinin gereği olarak tevdi ve teslim edilmiş eşya hakkında işlenmesi halinde, bir yıldan yedi yıla kadar hapis ve üçbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.” Fıkraları kapsamında Güveni Kötüye Kullanma Suçu işlenmiştir.
Karşı tarafın bu fiilinin; YARGITAY 15. CEZA DAİRESİNİN 2013/14207 Esas ve 2013/10092 Sayılı Kararında belirtilen “Güveni kötüye kullanma suçunun oluşabilmesi için; failin bir malın zilyedi olması, malın iade edilmek veya belirli bir şekilde kullanmak üzere faile rızayla tevdi ve teslim edilmesi, failin kendisine verilen malı, veriliş gayesinin dışında, zilyedi olduğu malda malikmiş gibi satması, rehnetmesi tüketmesi, değiştirmesi veya bozması ve benzeri şekillerde tasarrufta bulunması ya da devir olgusunu inkar etmesi şeklinde, kendisine veya başkasına yarar sağlaması gerekmektedir.” Hükmünde belirtilen güveni kötüye kullanma suçunun oluşabilmesi için aranan koşullara tam olarak uyduğu görülmektedir. Kısacası karşı taraf açık bir şekilde güveni kötüye kullanma suçu işlemiştir.
Dolayısıyla, Karşı taraf; Sizin Güveninizi Kötüye kullanarak, sizin tarafınızdan kendisine teslim edilen ve vadesinde de bedeli tamamen ödenerek bedelsiz kalan senetleri, bir süre sonra icraya vermek suretiyle kullanması, kendisine haksız kazanç ve menfaat elde ederken, sizi maddi ve manevi olarak büyük bir zarara uğramasına neden olmuştur.
Bu nedenle; TCK’nun sayılan ilgili maddeleri ve Cumhuriyet Savcılığının resen gözeteceği diğer hususlar doğrultusunda, karşı taraf hakkında suç duyurusunda bulunmanız ve gerekli diğer hukuki adımları atmanız çok önem arz etmektedir.
Av. Özge Altun
Telefon: 0 530 910 84 11
Adres: Yener Ulusoy Bulvarı No: 19 Yunus Emre Apt. Kat 3 Daire 24 Muratpaşa/Antalya
Yorum gönder