×

Miras Davaları ve Miras Hakkını Alma Yolları

Miras Davaları ve Miras Hakkını Alma Yolları

Miras Davaları ve Miras Hakkını Alma Yolları. Antalya Barosu Avukatlarından Av. Özge Altun sıkça karşılaşılan miras davaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Miras Davaları Nelerdir?

Bir kişinin ölümüyle birlikte ardından bıraktığı, para, altın, alacak vb menkul ile ev, tarla, işyeri, araba vb malların mirasçılarına kalması üzerine paylaşım sorunları genelde mahkeme yoluyla çözülmektedir. Mirasçılar arasında mirasın paylaşılması sorunu sıklıkla rastlanan bir durumdur. Mirastan mal kaçırma (muris muvazaası), mirasta saklı pay ve mal paylaşımı, tenkis davası, mirasın reddi vb. gibi miras hukuku sorunları bunların başında gelir.

Kimler Mirasçı Olabilir?

Kimlerin mirasçı olacağı hususlarını belirtmek gerekirse, kişinin ölümü sonrası mal paylaşımı sırasında tereke üzerinde miras hakkına sahip “yasal mirasçı” ve “atanmış mirasçı” olmak üzere iki tür mirasçılık biçimi vardır.
Yasal mirasçılık, miras bırakanın(muris) iradesine bağlı olmayan ve miras bırakanın ölümü üzerine doğrudan kanundan kaynaklanan bir miras hukuku statüsüdür. Buna göre yasal mirasçılar, miras bırakanın kan hısımları, evlatlık ve altsoyu ile sağ kalan eştir.
Atanmış mirasçı ise miras bırakanın kendi özgür iradesiyle mirasının bir kısmını veya tamamını belirli bir kişiye bırakmasıyla mirasçı olan kişidir.
Medeni Kanun’a göre mirasta mal paylaşımı sırasında kanuni mirasçı sıfatıyla hak sahibi olabilmek için üç dereceden (zümreden) birinde yer almak gerekir. Kanuni mirasçıları belirlemek için oluşturulmuş derece sisteminin temel özelliklerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:
• Bir önceki derecede (zümrede) mirasçı olması bir sonraki zümrenin mirasçı olmasını engeller. Örneğin, 1. derecede kanuni mirasçılık hakkına sahip altsoy (çocuklar) var ise 2. derecede kanuni mirasçılık hakkına sahip olan miras bırakanın anne ve babası miras hakkına sahip olamaz.
• Zümre içinde ön sıradaki mirasçı, bir alt sıradaki mirasçının mirasçılığını engeller.
• Zümre başları ve kök başları hayatta ise altsoyları mirasçı olamaz.
Birinci derece yasal mirasçılar miras bırakanın altsoyudur. Altsoy, miras bırakanın çocukları, torunları ve bunlardan doğanların tamamını kapsar. Murisin çocukları zümre başı olarak kabul edilir. Çocuklar eşit şekilde mirasçılık hakkına sahiptir. Çocukların miras bırakandan önce ölmüş olması halinde ölen çocuğun miras payı aynı şekilde kendi mirasçılarına geçer. Ancak burada yasal mirasçılık kan bağı esasına dayandığından ölenin eşi veya evlatlığı mirasçı olamaz.
İkinci derece mirasçılar da miras bırakanın  anne ve babasıdır. Anne-babanın mirasçı olabilmesi için ilk derecede hiç mirasçı kalmamış olması gerekir. İkinci derecede mirasçı olan anne ve baba eşit miras paylarına sahiptir. Eğer miras bırakanın anne ve babası kendisinden önce ölmüş ise bu durumda bunların altsoyları mirasçılık hakkına sahip olacaktır. Yani aslında bu durumda miras bırakanın kardeşleri mirasçı konumuna geçer. Eğer anne veya baba tarafının herhangi birinde hiç mirasçı yok ise bütün miras diğer tarafa kalır.
Üçüncü derece mirasçılar ise murisin büyükanne ve büyükbabasıdır. Ancak bunların mirasçı olabilmeleri için birinci derecede (zümrede) ve ikinci derecede mirasçı olmaması, yani miras bırakanın altsoyunun, anne ve babası ile onların alt soyunun miras bırakandan önce ölmüş olması gerekir. Miras bırakanın (murisin) kendisinden önce ölmüş olan büyükanne ve büyükbabasının yerlerini ise kendi altsoy mirasçıları alır.
Miras Davaları Ne Kadar Sürer?
Miras nedeniyle istihkak davası, muris davası, Tescil ve tapu iptal davaları  Veraset ilamının iptali davası gibi davaların her birinde süreler farklı olabilir bu süre 1-4 yıl arası olabilir.

Av. Özge Altun

Telefon: 0 530 910 84 11

Adres: Yener Ulusoy Bulvarı No: 19  Yunus Emre Apt. Kat 3 Daire 24 Muratpaşa/Antalya

Visited 7 times, 1 visit(s) today

Yorum gönder