×

Anlaşmalı Boşanma Süresi ve Anlaşmalı Protokolü

Anlaşmalı Boşanma Süresi ve Anlaşmalı Protokolü

Anlaşmalı Boşanmada süre var mı? Bir yıl dolmadan anlaşmalı boşanılabilir mi? Anlaşmalı Boşanma protokolü nasıl düzenlenir? Av. Özge Altun değerlendir di.
Boşanma, Eşler henüz hayatta iken, bir eşin kanunda öngörülen nedenlere dayanarak açacağı dava sonucunda evlilik birliğinin  hakim  kararıyla sona erdirilmesidir. Boşanma davaları anlaşmalı ve çekişmeli olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına nazaran daha kısa zamanda sonuçlanmaktadır. 

Anlaşmalı Boşanma Davası

Anlaşmalı boşanma usulünde boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenleme (anlaşmalı boşanma protokolü), aile hukukuna özgü, hüküm doğurması hâkimin onayına bağlı bir sözleşmedir.Taraflar boşanmanın mali sonuçları,tazminat,nafaka,velayet ve başkaca hususlarda tamamen anlaşmış olması gerekmektedir. Eğer boşanma protokolünde taraflar anlaşmaya varamazsa anlaşmalı boşanma sağlanamaz. Bu noktada bir avukat yardımı almak çok önemlidir.

Anlaşmalı boşanma protokolü, mahkemece tarafların dinlendiği ve bu dinlemede tarafların boşanma iradelerini ve yaptıkları anlaşmayı teyit ettikleri andan itibaren tarafları için bağlayıcıdır; o andan itibaren eşlerden herhangi biri bu anlaşmadan serbestçe dönemez.

Anlaşmalı boşanma davası TMK 166/3. maddede düzenlenmiştir. TMK 166/3. madde uyarınca; “Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu halde tarafların ikrarları hakimi bağlamaz.” şeklindedir.

Dilekçe ve protokol hazırlandıktan sonra, evlilik birliğinin bulunduğu yer aile mahkemesine başvurarak gerekli harç ve masrafları ödeyip davayı açabilirsiniz. Bu süreç sonunda size dava esas numarasını ve hangi mahkemede görüleceğini belirten bir evrak verilecektir.

Evlilik Süresi 1 Yıl Dolmadan Anlaşmalı Boşanılır mı ? 

TMK madde 166/3’e göre anlaşmalı boşanma için  1 yıl şartı bulunmaktadır. Fakat bazı durumlarda bu şart sağlanmadan da anlaşmalı boşanılabilmektedir. 1 yılını doldurmamış evli çiftler, usulen yapılan bazı işlemler ile boşanabilmektedir. Bu sebepler bazı durum ve koşullara göre 1 yıl dolmadan da evli çiftler boşanabilmektedir. Ayrıntılı bilgi için ofisimizle iletişime geçiniz.

Anlaşmalı Boşanma Davası Protokol Örneği

Taraflar kendi aralarında ya da avukat aracılığı ile protokol düzenleyebilmektedir. Aşağıda örnek bir protokol sunuyoruz.

ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOLÜ ANTALYA

Visited 8 times, 1 visit(s) today

Yorum gönder